Un puzzle de solutii – ziua 10

O soluție pe zi o porție de știintă – Există al şaselea simţ? O nouă cercetare dă verdictul

Recomandare muzicala

O nou-nouță zi! Astăzi este despre experiențe! Despre experiențele multisenzoriale! Despre simțuri! Așa că sari din pat și începe ziua cu noi. Îți propunem o călătorie! Depinde de tine cât de interesantă poți face această călătorie. Și nu ne interesează destinația, pentru că la final vei fi  probabil în același loc dar îmbogățit sufletește. Și asta înseamnă creștere și dezvoltare personală. Ce trebuie să faci, este să deschizi ochii larg pentru că totul se află în jurul tău! Iar ochiul reprezintă cel mai important organ de simț uman. Fii recunoscător că poți vedea tot ce este în jurul tău! Toate minunățiile.

Deci deschide fereastra din camera ta, dar și fereastra sufletului! Privește cerul, privește norii! Privește orizontul sau clădirile din fața ta! Privește păsările! Privește zborul! Privește copacii, aceste vietăți minunate –au înflorit salcâmii, castanii și socul.Priveste-i pe cei dragi și bucură-te de compania lor! Vizitează un muzeu virtual cu tur ghidat! Aceasta este senzația vizuală despre care cred că ai învățat la psihologie sau la științe.

Ascultă trilul păsărilor, o muzică care îți place, vocea ta, vocea celor dragi, marea prin intermediul you-tube, un concert, zgomotele de fond! Ascultă liniștea! Ascultă dimineața! Ascultă amiaza! Și apoi seara! Și chiar noaptea! Vei vedea cât de diferite sunt zgomotele unei zile! Și cum nici o zi nu seamănă cu alta. Ascultă un podcast motivațional pe you –tube! Aceasta este senzația auditivă! Fii recunoscător că te poți bucura auditiv!

Olfactiv. Și aici există o bogăție! Mirosul salcâmilor înfloriți, papucul doamnei în diminețile răcoroase, parfumul unei tufe de soc înflorit, regina nopții în răcoarea serii! Parfumul unei băi calde cu uleiuri esențiale, parfumul tău! Miresmele unui desert delicios pregătit de cei dragi, sau pentru cei dragi! Aerul proaspăt pe care îl respiri! Bucură-te !

Gustativ și o multitudine de gusturi! Cele mai frumoase se află tot în natură! Nimic nu se compară cu o limonadă proaspătă cu un strop de mentă în diminețile tale! Sau poate o socată aromată! Sau o porție de fructe colorate :pepene roșu, galben, zmeură, căpșuni, afine, mure! Sau poate legumele proaspete ridichi,ceapa,salata, castravete, ardei vor da viață farfuriei tale! Sau poate îți place ciocolata. Bucură-te de o pătrățică!  Gustă din plin aromele! Gustă viața!

Cât despre simţul tactil (sau mecanorecepţia), el ne însoţeşte atât de constant în viaţa noatsră de zi cu zi, încât nici nu mai suntem conştienţi de el, şi totuşi el ne aduce permanent lumea sensibilă mai aproape de corp şi de suflet. Receptorii sensibilităţii tactile sunt răspândiţi în tot corpul şi ne conectează permanent cu ceea ce se află în jur, îndeajuns de aproape ca să ne poată atinge. Atinge ! Îmbrățișează-i pe cei dragi!

Focus pe experiențele multisenzoriale! Creativitatea schimbă regulile aici, există o infinitate de posibilități, iar natura este cea mai interactivă expoziție! Hai în clasa virtuală, pentru că ai multe de descoperit!

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton