Un puzzle de solutii – ziua 16

Recomandare de carte

Te afli la inceputul unei zile nou-nouțe! Descoperă extraordinarul în lucrurile obișnuite! Cât de extraordinar este faptul că tu ești autonom! Bineînțeles autonomia vine la pachet cu responsabilitatea. Autonomia, capacitatea de a fi in mod sanatos pe cont propriu, definita pe mai multe coordonate, susține desprinderea adolescentului de lucrurile sigure și familiare, pentru descoperirea sinelui , autocunoaștere și dezvoltare personală.

Cercetări din domeniul dezvoltării și al motivării (Ryan & LaGuardia, 2000; Steinberg, 1989) consideră funcționarea autonomă ca fiind un proces de bază al adolescenței. Este pasul cel mai important pe care îl ai de învățat .Ești cu adevărat autonom atunci când comportamentele tale sunt în accord cu ceea ce simți. Autonomia vizează cele trei dimensiuni:

-comportamentală – funcţionarea independentă, autoreglarea şi acţionarea în baza propriilor decizii; cognitivă–sentimentul de încrede în sine, controlul asupra propriei vieţi, capacitatea de a lua decizii și afectivă – individualizarea faţă de părinţi şi renunţarea la dependenţa faţă de ei;

            Ești automom acum și în învățare. Învățarea este acum parte din povestea ta de viață, o poveste care reflectă faptul că ai crescut și ești autonom. Interacțiunea cu lumea digitală a schimbat mult învățarea, autonomia pe care o ai, dar și responsabilitatea care îți revine. Procesarea informației este mai facilă, conexiunile sunt rapide, iar tu poți adăuga un ingredient special-starea de bine în învățare.

            Nevoia de relaționare și conexiune socială, de a simți grija celorlalți și apartenența la un grup sau o comunitate sunt componente care dezvoltă autonomia ta.

Tehnicile de mindfulness și psihologia pozitivă, te vor ajuta să îți dezvolți autonomia. Mindfullness este de fapt despre conștientizare, de a fi conștient de gândurile tale, de ceea ce te înconjoară, de emoțiile tale. Ce poți face concret pentru a-ți spori autonomia, folosind mindfulness în viața de toate zilele?

Setează-ți un scop la începutul fiecărei zile, în idea de a avea în față o zi plină de lucruri extraordinare.

Învață să fii prezent în tot ceea ce faci! Astfel vei învăța responsabilitatea.

Prioritizează-ți sarcinile și vei căpăta autonomie!  Fă o listă cu lucrurile pe care le ai de rezolvat!

Folosește pauzele pentru a te energiza-ascultă muzică, ia o gustare sănătoasă, oferă-i organismului ceva bun.

      Autonomia  înseamnă, la propriu, „dreptul de a guverna prin legi proprii” (cum spune dicționarul Petit Robert),, și  vine la pachet cu responsabilitatea , doua atitudini care se învață și se exersează. Acum că ai aflat unele secrete despre ceea ce tu deja experimentezi, bucură-te de autonomie,  învață din obstacole, crează, visează, zămbește, voluntariază!

 Începe ziua și hai în clasa virtuală!

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton