Un puzzle de solutii – ziua 17

Recomandare de carte

O zi frumoasă ți se deschide astăzi în față. Este despre emoții, despre emoțiile tale și despre manipularea dispoziției. Probabil de când  #stămacasă ai trecut prin caruselul emoțiilor, ai fost productiv, dar poate și reactiv, ai fost furios, dar și entuziasmat, apatic uneori, dar și euforic, anxios dar și în acceptare, trist dar și bucuros, neliniștit dar și anticipativ, surprins uneori dar și luat prin surprindere. Acesta este caruselul emoțiilor, de la negativ la pozitiv, toate sunt emoțiile tale! Este important să le înțelegi ca să poți face față schimbarilor emoționale.

Cum poți manipula dispoziția sufletească astfel încât să te simți bine în pielea ta, să-ți placă de tine, să te accepți și să accepți situațiile din jurul tău?

Bucură-te de lucrurile mici, ca să te poți bucura de lucrurile mari. Bucuria este o emoție extraordinară, care împreună cu recunoștința te ajută să crești și să evoluezi

Fii în mișcare -endorfinele eliberate în timpul sportului îți vor îmbunătăți dispoziția, te vor face să te simți mai energic și mai optimist.

 Comunică cu ceilalți despre emoțiile tale, dacă vorbești cu cineva în care ai încredere despre ce simți, te vei simți mai puțin singur, mai mult în siguranță, ceea ce va crește starea de bine

Fii productiv, trezește-te în fiecare zi la acceași oră (ora 9.00 este rezonabilă), învață pe platformele de învățare, citește, fii în mișcare, descoperă, ia pauze frumoase, cu muzică sau orice altceva îți face plăcere, socializează pe rețelele de socializare, bucură-te de mai mult timp liber petrecut cu cei dragi.

Dormi suficient, somnul este vital pentru schimbările de dispoziție, te ajută să echilibrezi neurotransmițătorii- dopamina, adrenalina, melatonina, endorfinele și serotonina care este hormonal fericirii.

Fiecare emotie are propria ei formă de manifestare – unele sunt mai liniștite cum sunt teama acceptarea, altele sunt mai vulcanice cum e furia sau entuziasmul. Fiecare emoție vine cu un set de comportamente îngrijorarea și frica vin adesea la pachet cu comportamente de retragere sau evitare, în timp ce furia vine adesea la pachet cu comportamente agresive. Fiecare emoție pe care o experimentezi, este emoția ta, te ajută să crești dacă vorbești despre ea și să dobândești autocontrolul. Învață din momentele dificile, faptul că ai trecut peste ele înseamnă creștere! Așadar, caruselul emoțiilor poate fi controlat, se află în autocontrolul tău, deci tu îi stabilești ritmul. Bucură-te, acceptă, surprinde-te frumos și anticipează!  Și foarte important, dacă ai nevoie de ajutor specializat, noi îți putem oferi consiliere on-line, la un click distanță!  O echipă de psihologi profesioniști sunt pregătiți să te ajute. Alege un psiholog!

Prof psih Violeta Mușunoiu