Un puzzle de solutii – ziua 20

O zi minunată ți se deschide astăzi în față! Profită la maxim de ea. Îți propunem astăzi să te ocupi de ceilalți, să te gândești la ceilalți și vei observa cum starea ta de spirit se va schimba. Astăzi este despre voluntariat! Voluntariatul este o activitate desfășurată din proprie inițiativă,în beneficiul comunității. A treia săptămână din luna mai este considerată Săptămâna Națională a Voluntariatului.

 Este un prilej bun să începi și tu să voluntariezi. Dacă ești creativ și priceput poți începe prin a face măști cu printuri colorate pentru cei dragi și prietenii tăi. Sau poate niște viziere utile celor care lucrează mult în spații închise. Poți să fii voluntar pentru alți colegi care ar  avea nevoie de învățarea on -line pentru a putea progresa în ritmul lor. Sau dacă ești talentat la scris poți iniția un proiect on-line, de exemplu revista școlii tale tehnoredactare de materiale, realizarea de publicatii, pagini web.Sau poate preferi să te echipezi corespunzător cu mască și manuși și să te alături unor ong-uri care au nevoie de prezența ta și de abilitățile tale. Sau poate să extinzi sfera și să participi la acțiuni de voluntariat în Europa, ai la dispoziție o multitudine de site-uri care îți permit să faci alegerea corectă, la un click distanță.

Oricine poate deveni voluntar. Ai nevoie  de motivaţie, compasiune şi dorinţa de a munci şi de a învăţa de la alţi membri ai comunităţii. Pe parcurs îți vei exersa empatia , solidaritatea umană, forță, dinamismul, perseverența, concentrarea atenției. Voluntariatul îți dă acea stare de bine, satisfacțiile sunt garantate.Ai șansa de a te dedica pentru o cauză nobilă, de a aduce un serviciu oamenilor, comunității, mediului înconjurător, poți adăuga experiența ta la cv, îți lărgești orizonturile, poți face link-uri noi sau chiar se poți  lega prietenii durabile. Vei exersa cooperarea, munca în echipă, vei învăța să cauți soluții la probleme, îți vei exersa abilitățile sociale și tehnice.

Iată câteva motive care să îți dea acel impuls  ca tu să începi voluntariatul

Înveți ceva nou despre tine, despre ceilalți, despre comunitatea în care trăiești..

Îți lași amprenta în lume

Îți lărgești orizontrurile, în diverse domenii

Deprinzi abilități importante pe care le poți aplica și în alte domenii

Devii organizat, orientat către soluțiile, duci lucrurile la bun sfărșit

Ai un scop și îți propui obiective pe care să le îndeplinești

Recadrezi situațiile și te adaptezi

Ești inspirațional pentru alți oameni, vei cunoaște oameni frumoși care fac același lucru din solidaritate umană

Oamenii care fac voluntariat simt că au dobândit mai multă putere ca cetățeni în urma desfășurării unei activități caritabile Fii tu schimbarea pe care ți-o dorești în lume. Acționează acum și o lume frumoasă ți se va deschide! E lumea ta, participă activ!

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton