Un puzzle de solutii – ziua 26

Recomandare de carte

O zi excelentă cu relații armonioase !Un început excelent  al zilei implică o rutină de trezire optimistă, pozitivă,  ,,să nu te trezești cu fața la cearșaf’’. Întâmpină așadar ziua calm, energic, activ, prezent cu un zâmbet! Astăzi este despre relații. Unii oameni ne plac din prima clipă, sunt pe aceeași lungime de undă cu noi, alții ne sunt antipatici și îi considerăm  persoane dificile. Relaționarea este cea mai puternica forma de exprimare,  precum și un important instrument de promovare (a brand-ului personal ).Abilitatea de a dezvolta relații cu ceilalți este esențiala pentru succesul personal și este mai importantă decât abilitățile tehnice sau de altă natură. Aceste abilitați de relaționare pot fi invățate și dezvoltate. Comunicarea ne definește activitatea. Relațiile interesante, solicită resursele, flexibilitatea și creativitatea. Este foarte important să gestionam în mod corect acest consum de energie, astfel încat la finalul  zilei, să avem înca resurse pentru a ne bucura, pentru a trăi. Dezvoltarea abilităților de relaționare te ajută să economisești timp, să eviți situațiile conflictuale, să ai mai mulți prieteni și îți reduce nivelul de stres. Cuvintele, gesturile, compartamentul devin instrumente pentru a crea o percepție pozitivă asupra ta și toate acestea sunt în controlul tău.

Există relații toxice. Relația toxică este orice tip de relație nefavorabilă pentru tine și pentru ceilalți. O atmosferă disfuncțională  diferențiază o relație nefericită și supărătoare de o relație toxică. Relațiile toxice îi pot împiedica pe cei implicați să trăiască o viață productivă și sănătoasă.  O relație toxică pot fi cauzată de două tipuri de personalitate opuse. Toxicitatea este rezultatul incompatibilității persoanelor implicate în relație. În unele cazuri, nimeni nu este în mod obligatoriu vinovat pentru toxicitate; mai degrabă, toxicitatea este cauzată de incapacitatea de a comunica și de a stabili limite sănătoase, conversații și comunicare funcțională

Cum îți dai seama dacă te afli într-o relație toxică? Există câțiva indicatori precum faptul că te simți anxios în preajma unui om cu care ai o relație toxică, te simți folosit, exploatat, simți dorința de a evita contrazicerile și astfel ajungi ca tu să nu mai ai propria ta opinie, ai emoții și reacții somatice precum dureri abdominal și dureri de cap deoarece o persoana cu care ai o relație toxică îți consumă un volum mare de energie, te simți iritat, vinovat iar la finalul zilei ești secătuit de energie și obosit te  simți în alertă în jurul unei astfel de personae.

Există soluții care dau frumusețe unei relații, iar tu trebuie să simți că strălucești într-o relație, că ești tu cel autentic. O relație frumoasă înseamnă integritate și încredere totală în celălalt. Există modalități sănătoase de exprimare, care nu îl lezează pe celălalt bazate pe câteva principii privind relaționarea

Capacitatea de a te simți demn, respectarea promisiunilor, respect și integritate

Capacitatea de protecție-să te simți protejat într-o relație

Confidențialitatea –nu îți vor fi destăinuite secretele

Refuzul competiției-într-o relație singura competiție acceptată este cea cu tine însuși

Reciprocitatea –oportunități egale de exprimare

Disponibilitatea –fiecare trebuie să aibă un timp al său dar și timp pentru celălalt

Comunicarea empatică, asertivitatea în relație , altruismul și  generozitatea. Tu ești cel care dai frumusețe relațiilor tale, strălucește în relațiile tale, fii autentic, exprimă ceea ce simți!                                                                                                                                                                                   

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton