Un puzzle de solutii – ziua 27

Recomandare de carte
Recomandare muzicala

O zi magică, specială e astăzi pentru tine!  Crezi în magie? Magia din viaţa ta e direct proporţională cu recunoştinţa pentru ceea ce ești. Raportează-te la viață cu recunoștință pentru ceea ce ești și pentru tot ce te înconjoară! Recunoștința este una dintre cele mai puternice forțe din univers. Este forța care ne ține și care ne ajută să avem un psihic bun și liniște sufletească.

Dictionarul ne spune ca,, recunostinta este un „sentiment de recunoastere ,o obligație morală pentru o binefacere,  gratitudine”, deci ceva care poate avea un impact real. Recunoștința este starea aceea unica care ne umple inima de bucurie, pace, liniște. Recunoștința întărește legăturile sociale prin faptul că leagă îndivizii prin acțiunile lor și întărește sentimentul de apartenență. Practicarea recunoștinței ca stil de viață, îmbunățățește starea de sănătate și starea de bine, astfel ajungi să simți o rezonanță cu lucrurile frumoase din viața ta! Recunoștința poate fi o terapie pentru fiecare zi. Există studii care vorbesc despre beneficiile pe care practicarea recunoștinței  le are asupra sanatătii: stimularea hipotalamusului (o zonă a creierului implicată în reglarea stresului), îmbunătățirea somnului , creșterea probabilității de a va angaja în activități sănătoase, cum ar fi exercitiile fizice, meditația mindfullness, creșterea performanței în activitate, reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea sentimentului de bunăstare, producerea de efecte pozitive măsurabile asupra neurotrasmițătorilor serotonina, dopamina (implicați în reglarea dispoziției), a cortizolului(hormon al stresului) precum și îmbunătățirea  ritmului cardiac.

Recunoștința te ajută să te ajuta să-ți împlinești visele și  are la baza un principiu ştiinţific, enunţaţ de Newton, cunoscut sub numele de Principiul acţiunii și reacţiunii:

Cu cat eşti mai recunoscător pentru lucrurile pe care le ai, cu atât vei primi mai multe lucruri pentru care să fii recunoscător. Cu cat te plângi mai mult, cu cat eşti mai nemulţumit, cu atât vei primi mai multe lucruri de care sa te plângi şi să fii nemulţumit. Este dovedit ştiinţific. Există o ,,formulă magică’’care te va ajuta întotdeauna în practicarea recunoștinței

  • Gândeşte-te şi foloseşte autentic cuvântul mulţumesc.
  • Cu cât te vei gândi şi vei spune mai des cuvântul mulţumesc, cu atât mai recunoscător te vei simți
  • Cu cat vei gândi şi te vei simţi în mod autentic mai recunoscător, cu atât vei primi mai mult.

Există multe soluții la îndemâna noastră pentru a practica recunoștința:

  • Jurnal de recunoștință  te ajută  să notezi lucrurile pentru care ești recunoscător.
  • Meditația mindfulness  înseamnă că ești prezent, activ și recunoscător
  • Rugăciunea este de asemeni o formă de recunoștință! Mulțumește din inimă lui Dumnezeu!
  • Obișnuița de a încheia ziua enunțând motivele pentru care ați fost recunoscători în  ziua respectivă.
  • Activități și experiențe. Într-un studiu recent s-a evidențiat faptul că dacă ne cheltuim banii pe activități și experiențe,  acestea duc la  generarea sentimentelor profunde de recunoștință și motivează generozitatea.
  • Voluntariatul , ajutorarea celorlați generează recunoștința!
  • Coșul cu binecuvântări-acum că ai aflat anumite secrete despre recunoștință, fii generos și împărtășește cu cei dragi ceea ce ai aflat, adunând împreună cât mai multe lucruri pentru care ne simțim recunoscători  de la simplu fapt că suntem sănătoși până la atingerea viselor !

Mulțumește sincer și autentic pentru ceea ce ești și pentru ceea ce ai! Creează, inventează, visează, mulțumește oportunităților din viața ta și o lume nouă ți se va deschide. ,,Fii   astăzi schimbarea pe care vrei s-o vezi în lume!’’

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton