Un puzzle de solutii – ziua 5

O recomandare  de carte 
Recomandare muzicala

E dimineață! A nu știu câta dimineață de când suntem în izolare. Acum aproximativ doua luni și jumătate visam la tehnologii de ultimă generație, roboți, vacanțe exotice, festivaluri Neversea, Unthold. Destinul a avut alt plan cu noi și ne-a redus la ceea ce suntem  simplii oameni. Ne aflăm așadar într-o situație de vulnerabilitate. ,,Inovația, creativitatea și schimbarea se nasc din vulnerabilitate. Când renunți la vulnerabilitate, renunți la oportunități’’ Brene Brown. De aceea o mentalitate flexibilă și productivă te ajută mult în aceste momente în care cu toții suntem vulnerabili. Așadar asumă-ți vulnerabilitatea și crează, înțelege, învață, dezvoltă-te personal. Există trei factori psihologici care te ajută în situațiile vulnerabile.

Primul înseamnă exercitarea unui control, chiar dacă poate fi în imaginație sau în mod redus. Este necesar și chiar vital să credem că putem exercita un control. Ce pot controla de fapt? Cuvintele mele, alegerile mele, eforturile mele, greșelile mele, proiectele și acțiunile, comportamentele și schimbările mele.Iată deci suficiente lucruri pe care le pot controla acum.

Un alt factor este să înțeleg situația în care mă aflu, contextul care a creat siuația și ce pot face eu în acest context. Poți să faci ceea ce îți dorești în singurătate: să faci o primblare prin natură, să înveți o limbă străină, meditație, să cânți la un instrument muzical, să citești, să scrii, să desenezi, să modelezi pastă fimo sau o bucată de lut,  să dansezi, orice îți trece prin minte.

Și al treilea factor este semnificația atribuită, viziunea a ceea ce se întâmplă. Numește situația în care te afli, integreaz-o și depașește-o. Dă o semnificație pozitivă la un eveniment negativ. Astfel vei merge înainte! Dăruiește ceva din tine celorlați! Ascultă un podcast pe you tube, poate te inspiră, muzica îți poate fi un aliat, te poate ajuta să creezi ceva. Cuvântul de ordine este flexibilitate. Când ești flexibil, poți deveni productiv și asta înseamnă atitudine. Și da, există și magia de zi cu zi, dacă crezi în ea. Este magia pe care fiecare dintre noi o cream! Și aceasta se numește recunoștință pentru ceea ce ești, pentru că tu și cei dragi sunt sănătoși, pentru că respiri și pentru tot ce te înconjoară. Magia înseamnă viața însăși! Magia din viața ta este doar o recunoaștere a faptului că avem control asupra propriilor gânduri și gândurile ne controlează viața. Primești înapoi ceea ce dai, așa că fii pozitiv, concentrează-te pe a vizualiza ceea ce îți dorești, fii activ și muncește pentru visul tău.Vizualizarea funcționează doar atunci când ne suflecăm mânecile și facem ceva.

Hai în clasa virtuală! Fii flexibil și lucrează pentru tine!

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton