Un puzzle de solutii – ziua 6

Recomandare de carte
Recomandare muzicala

O noua zi, un nou început? Și începuturile aduc mereu noutăți.Te-ai gândit ca fiecare zi este o oportunitate de învățare, de creștere? Fie că înveți un concept nou sau orice lucru banal înseamnă învățare! Învață cu bucuria începuturilor și vei vedea diferența. Astăzi îți propunem un concept care valorează foarte mult  în depășirea situațiilor de criză, în adaptarea noastă a tuturor în situația dată, izolare,distanțare socială, teama de îmbolnăvire a noastră și a celor dragi, incertitudinea viitorului. Acest concept se numeste ,,Reziliență’’și se transpune în capacitatea noastră de a face față situațiilor, de a ne adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile. Este un concept care se exersează! Iar după ceva vreme de exercițiu vei ajunge o persoană rezilientă, care practică asta cu bucurie.Reziliența înseamnă a răspunde adaptativ din punct de vedere psihic și emoțional. Iată cum reușim să facem acest lucru.

Flexibilizează-ți gândirea prin lărgirea perspectivei și minte deschisă! Privește și alte puncte de vedere!

Identifică noi posibilități! Concentrează-te pe soluții!

Comunică! Interacționează cu ceilalți!

Învață din situațiile dificile! Faptul că ai trecut peste ele înseamnă creștere!

Cultivă-ți o atitudine pozitivă, controlează ceea ce poți controla, cuvintele tale, alegerile, eforturile, greșelile, proiectele și acțiunile, comportamentele tale! Conștientizează lucrurile care sunt în controlul tău!

Comunică cu cei din jur despre situațiile dificile! Ai încredere, cei dragi chiar te susțin! Relațiile sunt esențiale pentru constituirea rezilienței!

Gasește un scop căruia să te dedici-ajută-ți sora mai mică la lecții, fă-te util în activitățile din casă alături de cei dragi!

Tehnicile de relaxare, cititul, sportul, muzica,învățarea unui lucru nou, activitățile liniștitoare te ajută să reduci stresul și să exersezi reziliența!

Un jurnal al tău în care să practici recunoștința, să îți povestești experiențele, emoțiile și gândurile poate fi o ancoră psihologică!

Și foarte important, dacă te afli  într-o situație în care te simti blocat, pe care simti ca nu o poti depași, nu ezita sa ceri ajutor specializat!

Noi suntem cei care îți putem asigura consiliere psihologică gratuită, la un click distanță!

Așadar bucură-te de reziliență! Ai multe aspecte de descoperit și exersat!      

Prof psih Violeta Mușunoiu-Hoton